Проджект менеджер-ментор навчає молодших колег

Обов’язки проджект менеджера: чим займається PM у проєктах CGI, Gamedev, IT

Обов’язки проджект менеджера широкі, а від його майстерності залежить успіх всього проєкту. Ця професія зазвичай асоціюється з прогресивними сферами — IT, геймдев та 3D. А це означає, що вона цікава, мегаперспективна і добре оплачувана. Але що ж саме робить ПМ? Далеко не всі, хто цікавиться кар’єрою проджекта, можуть легко відповісти на це питання. У цій статті ментори курсів проєктного менеджменту CGI PM Bootcamp розкажуть, хто такий менеджер проєктів та в чому полягають його обов’язки. Ви дізнаєтесь, які навички й інструменти необхідні проджекту для професійного зростання та координації роботи команди. Тож, почнемо!

#1. Хто такий проджект менеджер?

Професійний проджект менеджер

Менеджер проєктів — це фахівець, який відповідає за планування, контроль та виконання проєкту в рамках встановлених дедлайнів, бюджету, якості та обсягу робіт. Він керує командою та координує всіх її учасників, а також безпосередньо спілкується з клієнтом. Головне завдання ПМа — чітко вибудувати робочий процес для успішної реалізації проєкту. Якщо проджект усе зробить правильно, команда буде продуктивною, а клієнт — задоволеним.

#2. Обов’язки проджект менеджера

Проджект менеджер: командна робота

Ціль менеджера проєктів у будь-якій компанії — зробити так, щоб завдання було виконане вчасно та якісно. Звучить легко, але інколи це справжній челендж. Адже необхідно організувати всі робочі процеси з урахуванням наявних ресурсів, фінансів, часу та індивідуальних побажань клієнта.

Обов’язки менеджера проєктів не обмежуються попереднім плануванням. Він безпосередньо керує процесом: розподіляє завдання між членами команди, оцінює ризики, моніторить хід роботи, комунікує з усіма учасниками проєкту, відстежує його виконання та дотримання термінів, а також готує звітну документацію.

Конкретний список обов’язків залежить від сфери, в котрій працює проджект менеджер. Наприклад, у компаніях, що займаються 3D візуалізацією, в посадові обов’язки проджект менеджера входить:

  • складання разом з клієнтом технічного завдання на проєкт;
  • оцінка вартості проєкту та погодження її з клієнтом;
  • виставлення дедлайну, узгодження його з клієнтом та дотримання строків;
  • розподіл задач між 3D артистами в команді;
  • звітування клієнтові про прогрес у роботі;
  • слідкування за якістю роботи (перевірка результатів перед відправленням клієнту).

Незалежно від галузі, для ПМа дуже важливо добре знати свою команду, індивідуальні скіли та особливості кожного її учасника. Також потрібно бездоганно вивчити потреби клієнта та дослухатися до його побажань. З урахуванням усього цього проджект вибудовує оптимальний воркфлоу.

#3. Необхідні скіли та інструменти

Проджект менеждери працюють над проєктом

Професія проджект менеджера передбачає володіння низкою навичок. Успішний проджект — передусім лідер, який керує командою, мотивує її досягати цілей, ефективно співпрацює з усіма учасниками проєкту, приймає рішення та бере на себе відповідальність. У цій професії важливі аналітичні й комунікаційні навички, вміння планувати та організовувати, розставляти пріоритети, ефективно керувати часом. Серед ключових компетенцій, необхідних для якісного виконання обов’язків менеджера проєктів — уважність, гнучкість, стресостійкість та вміння працювати в умовах багатозадачності.

Також проджекту зазвичай потрібно знати англійську на рівні В1 або вище. Адже у більшості випадків компанії зі сфери IT, Gamedev та CGI співпрацюють із закордонними замовниками.

Проджекти мають володіти спеціалізованими програмами  — Trello, Asana, Jira, SCRUM, Waterfall, Agile, Calendly тощо. Софт допомагає виконувати обов’язки проджект менеджера, дозволяючи керувати завданнями, ресурсами, комунікацією, контролювати прогрес проєкту і візуалізувати дані. Детальніше про програмні інструменти проджектів наші ментори розкажуть у наступних статтях.

Деякі hard скіли залежать від галузі. Наприклад, якщо менеджер проєктів працює у CGI компанії, він має вміти оцінювати якість рендерів та в ідеалі знати основи програм для створення 3D графіки.

#4. Перспективи професії

Проджект менеджери у процесі навчання

У сфері PM така ієрархія — Junior, Middle, Senior і Mentor. Якщо проджект менеджер готовий розвиватися та постійно вдосконалювати навички, його чекає стрімке професійне зростання. Просування може відбуватись доволі швидко. Наприклад, стати мідлом можна за рік, а ментором — через кілька років. 

З просуванням кар’єрними сходинками розширюються і посадові обов’язки проджект менеджера. Так, досвідчені ПМи можуть керувати більш ніж однією командою одночасно. Ментор навчає початківців, координує їхню роботу, допомагає молодшим колегам легко пройти період онбордингу та розібратись з робочими нюансами. Незалежно від того, на якому щаблі проджект менеджер, його чекає робота з інноваційними продуктами в колі молодих, прогресивних колег.

З кар’єрним зростанням відповідно збільшується і розмір заробітної плати. Цілком можливо через пів року–рік від початку кар’єри заробляти кілька тисяч доларів. З часом можна почати отримувати пасивний дохід, а саме — процент від проєктів.

#5. Як стати ПМ?

Одна з переваг професії проджект менеджера в тому, що для її опанування не потрібно вчитися 5 років в університеті. Стати проджектом можна значно швидше.

Перший варіант — самостійне навчання. Це досить довгий та складний шлях. Він потребує високого рівня самоорганізації, чіткого навчального плану та управлінських навичок. При цьому в опануванні технічної бази та методологій все одно не обійтись без допомоги й фідбеку досвідчених спеціалістів. У результаті — лише теорія, без практичного досвіду.

Найкращий варіант — спеціалізовані курси менеджера проєктів, завдяки яким можна розпочати шлях у новій для себе ніші за значно коротший строк. Наприклад, наша навчальна програма CGI PM Bootcamp побудована так, щоб ви стали проджект менеджером з нуля за 21 день. Комплексний підхід охоплює весь життєвий цикл проєкту. Занурення в теорію і практику, а також знайомство із необхідним софтом починається з першого дня навчання. Випускники курсів проходять гарантоване оплачуване стажування в 3D та Gamedev проєктах.

Заповніть анкету на головній сторінці сайту та отримайте запрошення на презентацію курсу! Наші ментори детально розкажуть про професію проджект менеджера в CGI та Gamedev, перспективи працевлаштування, щоденні обов’язки проджекта та дадуть відповіді на всі ваші запитання. Чекаємо на вас!